Moeilijkere kruiswoordpuzzels

Op enkele uitzonderingen na zijn deze puzzels allemaal 15×15 vakjes groot. De meeste hebben een thema, dat vanzelf duidelijk wordt tijdens het oplossen. Je kunt de puzzels online spelen, downloaden als JPZ- of PUZ-bestand (beide inclusief oplossing) of downloaden als PDF-bestand (met losse oplossing). Het JPZ-bestand is bedoeld voor Crossword Solver en het PUZ-bestand voor Across Lite. Beide programma’s zijn gratis en beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Het PDF-bestand kun je openen en printen met elk gangbaar PDF-programma.

Let op: om in Crossword Solver of Across Lite een lange IJ in te typen, moet je gebruik maken van de zogenaamde rebus-functie. In Crossword Solver doe je dat via de knop “REBUS” in de menubalk. In Across Lite moet je op de Escape-toets drukken.

Lukt het niet om deze op te lossen? Probeer dan de makkelijkere puzzels van 15×15 of de kleine en snelle mini-puzzels.

Mocht er iets niet werken of ontdek je een fout, dan hoor ik het graag per email of Twitter.

NL004 — 14×16 met thema — 30 juli 2016
Mijn vierde puzzel is een graadje lastiger dan de eerste drie, zowel wat betreft het thema als de omschrijvingen. Bovendien zitten er een paar woorden in het veld die, zacht gezegd, niet dagelijks gebruikt worden. Het thema is een 100% kopie van een puzzel uit de New York Times. Formeel is dat plagiaat, maar zolang er niemand klaagt moet het maar goed zijn.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)