Moeilijkere kruiswoordpuzzels

Op enkele uitzonderingen na zijn deze puzzels allemaal 15×15 vakjes groot. De meeste hebben een thema, dat vanzelf duidelijk wordt tijdens het oplossen. Je kunt de puzzels online spelen, downloaden als JPZ- of PUZ-bestand (beide inclusief oplossing) of downloaden als PDF-bestand (met losse oplossing). Het JPZ-bestand is bedoeld voor Crossword Solver en het PUZ-bestand voor Across Lite. Beide programma’s zijn gratis en beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Het PDF-bestand kun je openen en printen met elk gangbaar PDF-programma.

Let op: om in Crossword Solver of Across Lite een lange IJ in te typen, moet je gebruik maken van de zogenaamde rebus-functie. In Crossword Solver doe je dat via de knop “REBUS” in de menubalk. In Across Lite moet je op de Escape-toets drukken.

Lukt het niet om deze op te lossen? Probeer dan de makkelijkere puzzels van 15×15 of de kleine en snelle mini-puzzels.

Mocht er iets niet werken of ontdek je een fout, dan hoor ik het graag per email of Twitter.

NL004 — 14×16 met thema — 30 juli 2016
Mijn vierde puzzel is een graadje lastiger dan de eerste drie, zowel wat betreft het thema als de omschrijvingen. Bovendien zitten er een paar woorden in het veld die, zacht gezegd, niet dagelijks gebruikt worden. Het thema is een 100% kopie van een puzzel uit de New York Times. Formeel is dat plagiaat, maar zolang er niemand klaagt moet het maar goed zijn.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL005 — 21×21 met thema — 6 augustus 2016
Deze puzzel heeft het zondagse formaat van 21×21 vakjes. Voor het thema is het nodig om in enkele vakjes meer dan één letter in te vullen. Dit kan helaas (nog) niet online, maar wel in Crossword Solver en Across Lite via de rebus-functie (zie hierboven bij instructies voor de lange IJ). Met een beetje klein schrijven kan het uiteraard ook in de PDF-versie.
download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL008 — 15×15 zonder thema — 29 augustus 2016
Met een standaardformaat van 15×15 vakjes is het natuurlijk leuk om soms een 15-letterwoord in een puzzel te plaatsen. En als er eentje past, waarom dan niet twee op elkaar? Of drie? In Amerika noemen ze dat een triple stack. Deze puzzel heeft er twee: eentje bovenin, de andere onderin. Als extra uitdaging heb ik de omschrijvingen wat lastiger gemaakt. Veel succes!
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL011 — 15×15 zonder thema — 14 april 2017
Van de 225 vakjes in deze puzzel zijn er slechts 23 zwart, zodat er lekker veel in te vullen is. De gemiddelde woordlengte is met 5,94 letters ongeveer een volle letter langer dan in de meeste puzzels op mijn site. Het kostte meerdere pogingen om het raster geheel te vullen, maar uiteindelijk ben ik zeer tevreden met het resultaat.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL022 — 15×14 met thema — 19 juli 2018
Na tien “makkelijke” puzzels is het de hoogste tijd voor weer een “moeilijke”. Het thema op zich is vrij eenvoudig; de uitdaging zit vooral in de pittigere omschrijvingen.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL026 — 15×15 met thema — 15 januari 2019
Ook nu weer een vrij eenvoudig thema, al is deze misschien wat lastiger dan van NL022. De moeilijkheid zit ‘m hier in de omschrijvingen en in het gebruik van enkele niet-alledaagse woorden.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)