Makkelijkere kruiswoordpuzzels

Op enkele uitzonderingen na zijn deze puzzels allemaal 15×15 vakjes groot. De meeste hebben een thema, dat vanzelf duidelijk wordt tijdens het oplossen. Je kunt de puzzels online spelen, downloaden als JPZ- of PUZ-bestand (beide inclusief oplossing) of downloaden als PDF-bestand (met losse oplossing). Het JPZ-bestand is bedoeld voor Crossword Solver en het PUZ-bestand voor Across Lite. Beide programma’s zijn gratis en beschikbaar voor zowel Windows als Mac. Het PDF-bestand kun je openen en printen met elk gangbaar PDF-programma.

Let op: om in Crossword Solver of Across Lite een lange IJ in te typen, moet je gebruik maken van de zogenaamde rebus-functie. In Crossword Solver doe je dat via de knop “REBUS” in de menubalk. In Across Lite moet je op de Escape-toets drukken.

Wil je meer puzzels met extra uitdaging? Dat kan! Of juist iets kleins en snels? Kan ook!

Mocht er iets niet werken of ontdek je een fout, dan hoor ik het graag per email of Twitter.

NL001 — 15×15 metthema — 10 juli 2016
Mijn eerste kruiswoordpuzzel, of in elk geval de eerste in Amerikaanse stijl. De keuze voor het thema was eenvoudig. CrossFire, het programma waarmee ik de puzzels ontwerp, bevat een Engelse voorbeeldpuzzel. Als eerste oefening heb ik dus maar een Nederlandse bewerking van dat thema gemaakt.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL002 — 15×15 met thema — 17 juli 2016
Het thema voor mijn tweede puzzel is een klassiek stukje spelen met taal zoals vaak wordt gedaan in de kruiswoordpuzzels van de New York Times en andere Amerikaanse kranten.
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)
NL003 — 15×15 met thema — 23 juli 2016
Drie vervoermiddelen en een bekend amusementsprogramma… maar wat hebben ze nou met elkaar te maken?
speel online of download als .jpz / .puz / .pdf (oplossing)