Herfstfoto

De herfst levert bepaald niet het beste weer van het jaar, maar met al die rode, oranje en gele blaadjes aan de bomen geeft het in de bossen soms wel mooie foto’s. Dat wil zeggen, als de omstandigheden een beetje meewerken of als je die gewoon aanpast aan wat je wilt krijgen.

Onderstaande twee foto’s heb ik vanavond om zes uur genomen, toen de zon al vijf kwartier onder was: niet echt ideale omstandigheden voor een goed resultaat. Hoe kan je in de schemer er toch nog wat moois van maken? Om te beginnen gebruikte ik natuurlijk een ruime sluitertijd om de boom en het gras goed te krijgen (links, 0,4 sec.), maar daarmee werd de lucht overbelicht. Vervolgens nam ik dus een tweede foto met een kortere sluitertijd (1/15 sec, wat overigens nog steeds vrij lang is; overdag heb je aan 1/100 sec. of korter genoeg om een bewolkte lucht goed te krijgen), vanaf exact dezelfde positie.


Het handige van digitale fotografie is uiteraard dat je je foto’s op de computer naar believen kunt bewerken. Het doel in dit geval: maak van deze twee op zich matige foto’s één goede. Behalve het kopiëren van de lucht uit de rechter- naar de linkerfoto betekent dat het lichter maken van alles (ik wil een dagfoto, geen avondfoto) en het versterken van de kleuren (ik wil wel een echte herfstfoto). Ik zal de details achterwege laten en gewoon het resultaat laten zien:

Helemaal perfect is-ie niet (zo goed ben ik nou ook weer niet in het bewerken van foto’s), maar als ik er verder niks bij had gezegd, had je dan geweten dat deze foto een combinatie is van twee foto’s genomen meer dan een uur na zonsondergang?

3 thoughts on “Herfstfoto”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: