PLANET, dag 4

Met de methoden die momenteel gebruikt worden om exoplaneten te ontdekken is het veel makkelijker om zware dan lichte planeten te vinden. Voor zover ik wist hadden alle exoplaneten tot nu toe een massa vergelijkbaar met die van Jupiter (ruim 300 keer zo zwaar als de Aarde), of nog een paar keer zwaarder. Blijkt weer hoeveel ik niet weet… Er zijn al een flink aantal planeten bekend die slechts 10 à 20 Aardmassa’s zwaar zijn. Ook nieuw voor mij: ongeveer een kwart van de bekende exoplaneten zitten in zonnestelsels met tenminste één of twee andere planeten. Er lijkt zelfs al een stelsel te zijn gevonden met drie planeten van tussen de 15 en 20 Aardmassa’s.

Ook op een andere manier kan een planeet zich in een stelsel met meerdere objecten bevinden. Vrij veel sterren hebben namelijk een dubbelster, soms op grote afstand, soms dichtbij. Ook rond dat soort sterren zijn al exoplaneten ontdekt. Sterker nog: er is een planeet bekend in een trinair systeem. Dat bevat twee sterren die om elkaar heen draaien, en gezamenlijk in een grotere baan om een derde ster bewegen. De planeet ligt ook in een baan rond die centrale ster.

Naast de twee prima praatjes vandaag waarin het bovenstaande werd verteld, waren er ook een aantal voorbeelden van hoe het niet moet. Kennelijk wordt niet overal evenveel aandacht besteed aan presentatietechnieken als hier. Dat is jammer, want deze sprekers hadden ongetwijfeld interessante resultaten en die kwamen zo niet altijd goed over.

Voor het diner moest ik vanavond weer zelf zorgen, maar na het uitgebreide lunchbuffet (gisteren trouwens ook al) was dat geen bezwaar. Morgen eet ik ook gewoon thuis, vooral omdat er dan geen gezamenlijk diner meer is. Het programma loopt tot en met de lunch en zit met een stuk of acht praatjes nog lekker vol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: