PLANET, dag 3

Sterren zijn groot en fel, planeten zijn klein en geven geen licht. Het direct waarnemen van planeten is dus erg moeilijk. Een van de praatjes vandaag ging over de stand van zaken op dat gebied. Via wat slimme trucs kan je het licht van de ster wegfilteren en bij een paar sterren is op die manier een kleiner object gevonden. Dat betekent echter nog niet meteen dat het een planeet is. Het kan een zwakke dubbelster zijn, of een ster op grotere afstand die vanaf de aarde gezien toevallig in de buurt van de primaire ster staat.

In een van de andere praatjes kwam nog een derde mogelijkheid aan bod: het kan een probleem in de meting zijn. Als bijvoorbeeld het filteren van de ster niet perfect wordt gedaan, kunnen er “spookbeelden” op de foto komen. Daarnaast is er nog zoiets als kosmische straling, wat ook op willekeurige plaatsen valse beelden kan opleveren. Dat laatste is overigens vrij goed weg te halen: de straling is willekeurig, dus door een paar opnames te middelen raak je die valse beelden weer kwijt. Met de spookbeelden kan dat niet, omdat die steeds op dezelfde plek worden gevormd.

Voor ‘s avonds stond er dit keer een Indonesisch diner op het programma, waar de hele groep welkom was. Lekker gegeten en gezellig zitten praten met een aantal mensen, vooral over andere dingen dan sterrenkunde.

Voor morgen staan er vijftien praatjes op het programma, te beginnen om 8.45u en eindigend om 17.35u. De onderwerpen lopen uiteen van planeetvorming in binaire systemen (dubbelsterren) tot magnetische stormen in ons zonnestelsel, dus niet alleen een drukke dag, maar ook een gevarieerde.

Overigens is het indirect waarnemen van planeten bij andere sterren relatief makkelijk. De planeet trekt via zwaartekracht aan de ster, zodat die een beetje heen en weer beweegt. Daardoor verandert de kleur van het licht dat wij zien en dat is te meten. Alternatief: als de planeet toevallig precies voor de ster langs beweegt wordt het licht van de ster tijdelijk iets verzwakt, wat ook te meten is.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: