PLANET, dag 2

Het stof in een stofschijf rond een jonge ster doet een hoop, zo bleek maar weer eens tijdens dag twee van de PLANET School/Network Meeting. Settling, accretion, radial drift, stirring, oftewel: stofdeeltjes dalen vanuit hogere lagen van de schijf naar het midden toe en klonteren daarbij samen met andere deeltjes. Ondertussen bewegen ze naar de ster toe en worden door turbulentie weer alle kanten opgeslingerd.

Uit dat stof moeten uiteindelijk planeten ontstaan, dus de deeltjes moeten groeien van rond de paar micrometer tot een paar honderd kilometer of meer. In een van de praatjes werd met mooie filmpjes aannemelijk gemaakt dat eenvoudige botsingen leiden tot objecten van uiteindelijk een paar meter groot. Hoe het daarvandaan verder moet is nog onbekend.

‘s Middags was er onder andere Vincents praatje over polycyclische aromatische koolwaterstoffen in stofschijven, waarin ook aandacht voor mijn recente resultaten op dat gebied. Geen luxe diner ‘s avonds; dat was dit keer echt alleen voor de mensen van buiten Leiden. Gelukkig smaakte de eigen chili con carne ook goed.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: