PLANET, dag 1

Deze week vinden in Leiden de zogeheten PLANET School en PLANET Network Meeting plaats, de eerste op maandag, dinsdag en woensdag, de andere op donderdag en vrijdag. Het PLANET Network is een Europees samenwerkingsverband voor onderzoek aan planeetvorming, waar ik door mijn werk aan de Sterrewacht Leiden ook deel van uitmaak. Dat betekent een week vol met praatjes, presentaties, discussies, overleggen en gesprekken, naast ook nog wat sociale activiteiten. Zo gaan we woensdag met de hele groep Indonesisch eten. De andere dagen is het diner in principe alleen voor mensen van buiten Leiden; de lokale deelnemers worden geacht gewoon thuis te eten. Er waren echter op het laatste moment wat afmeldingen, dus ik mocht vanavond ook aanschuiven. Het menu: vooraf canneloni van heilbot met zalmmouse en een yoghurtdressing, als hoofdgerecht hertenbiefstuk in cranberrysaus met savooiekool, stoofperen en krieltjes, en toe vanillebavarois met saffraanrijst en Grand Marnier-saus. Heel erg vervelend natuurlijk om dat te moeten eten!

De eerste drie praatjes vandaag waren een vrij algemeen overzicht van de recente ontwikkelingen op het gebied van ster- en planeetvorming, vooral focussend op resultaten van de Spitzer Space Telescope. Daarna werd er in wat meer detail ingegaan op stervormingsgebieden in de sterrenbeelden Cepheus en Slang, maar dat zal ik jullie verder besparen.

Morgen staat onder andere een hoop stof op het programma (in meer dan één betekenis), plus mijn eigen onderwerp: de polycyclische aromatische koolwaterstoffen. Vincent (de aio die me vorig jaar tijdens m’n stage begeleidde) zal daar een praatje over houden en dan zullen waarschijnlijk ook mijn resultaten van afgelopen week(end) aan bod komen, aangezien daar vandaag al een aantal mensen erg enthousiast over waren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: