Winkels in Girona

Het was me al eerder opgevallen, maar gisteravond zag ik het weer: het centrum van Girona zit echt vol met allerlei kleine winkeltjes. Voordat ik ging eten heb ik nog even een rondje gewandeld. De meeste winkels zijn tot een uur of acht open (en ‘s middags, tijdens de siësta [en dus niet fiësta zoals ik eerst schreef; tnx Deej!], een tijd dicht), maar in ieder geval gisteravond hadden ze weinig klandizie. Bijna overal trof ik hetzelfde beeld aan: de winkel is leeg op een verveeld kijkende verkoper (m/v) na, en soms was zelfs die niet in zicht.

Kledingwinkels zijn veruit in de meerderheid en slechts een paar ervan verkopen ook mannenkleding. Allemaal hebben ze uitverkoop, met kortingen tot soms wel 70%. Het assortiment is veelal hetzelfde: felle kleuren, alleen bovenkleding, en vooral gericht op tieners en twintigers. Onvoorstelbaar eigenlijk dat zoveel (kleine) winkels van zo’n beperkte doelgroep kunnen bestaan, maar kennelijk lukt dat.

Naast kledingwinkels zijn er veel schoenenwinkels en verbazend veel boekhandels, waarvan vooral degene tegenover mijn appartement een bijzonder geval is. Lang, smal en hoog (minstens drie meter) met boekenkasten die tot aan het plafond reiken. Nergens staat duidelijk aangegeven wat waar te vinden is en zo chaotisch als het daar is kan ik me niet voorstellen dat het personeel dat zelf allemaal weet. Sommige van de planken staan zo vol dat als je er een boek uittrekt, er gewoon geen ruimte overblijft om het weer terug te zetten. Misschien dat Spanjaarden (of specifiek: Catalanen, of nog specifieker: Gironezen) dit zo handig vinden, maar ik hou toch van een iets overzichtelijker systeem.

Muziekwinkels zijn er ook meerdere van en ze verschillen onderling weinig van opzet. Grote, vaak nauwelijks van informatie voorziene bakken met cd’s, maar ook nog veel cassettebandjes en zelfs platen. Tussendoor hangen nog wat T-shirts en andere merchandise. Een enkele winkel heeft ook nog een rek met dvd’s.

Verder kwam ik nog tegen:
– een doe-het-zelf-zaak met een ruime afdeling huishoud- en keukenbenodigdheden;
– een kaarsenwinkel;
– een theewinkel;
– een aantal kruideniers;
– een toko met voedsel van over de hele wereld;
– een winkel met biologisch verantwoord voedsel;
– een reisbureau;
– een kantoorboekhandel;
– een paar tabakswinkels;
– een sokkenwinkel;
– enkele lingeriezaken;
– een winkel met allemaal Aziatisch speelgoed (=goedkoop plastic spul);
– een gewone speelgoedwinkel (waar ik boven woon);
– een filateliezaak;
– een winkel vol lapjes, prulletjes, versierseltjes en decoratiedingetjes;
– een naaiwinkel;
– een kussenwinkel;
– een snoepwinkel;
– een chocolaterie (met ware kunstwerken van chocola);
– en nog het een en ander wat ik alweer vergeten ben.

In Nederland zouden de meeste van deze winkels allang zijn verdwenen door de komst van een warenhuis, maar zo gaat dat hier niet. Zelfs in Barcelona, wat toch echt een heel stuk groter is dan Girona en wel warenhuizen heeft, zijn tientallen van dit soort kleine, specialistische zaakjes. En wat Girona betreft: al het bovenstaande ligt binnen 500 meter van mijn appartement, en dan ook nog maar in één helft van die cirkel. In het hele centrum staan met gemak drie, vier keer zo veel winkeltjes.

10 thoughts on “Winkels in Girona”

 1. Ik vond het anders wel cool klinken, dat boekwinkeltje :-). Precies het soort zaak waar Daniele en ik een aantal uurtjes kwijt kunnen maken – ware het niet dat de meeste boeken waarschijnlijk ion het Spaans (of Catalaans?) zijn…

 2. Ik kan Spaans en Catalaans nog steeds niet uit elkaar houden (op een paar woorden naar), maar dat de meeste boeken in een van die twee talen waren, dat klopt. En het had ook zeker wel z’n charmes :-) Dus, voor als je nog eens in de buurt bent: hij zit in de Carrer d’Argenteria, tegenover nummer 19 ;-)

 3. Ik was in de Pyreneeen….
  en daarna was ik in een plaatje langs “de grote” wildwater rivier in Spanje. Maar tja.. ben de naam weer vergeten waar ik was!

 4. Hallo Ruud,

  waar is die Toko met voedsel van over de hele wereld? Was op zoek naar een toko nu Appie Hein in Blanes dicht is. Het is wel een oud artikel van jou, maar misschien kan je me toch helpen.

  Bedankt vast,
  Groetjes Reny

 5. Reny, helaas weet ik niet precies waar die toko zat. Ik woonde destijds in de Carrer de l’Argenteria, dus het zal daar in de buurt zijn geweest.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: