Typisch Spaans?

Zoals in elk land gaan ook in Spanje een aantal zaken anders dan thuis. Enkele van de meest opvallende voorbeelden:

– Fietspaden worden voor veel dingen gebruikt (voetpad, parkeerstrook), maar schijnbaar zelden om op te fietsen (dat gebeurt dan wel weer op de gewone weg of op de stoep).

– Fietsenrekken staan meestal achterstevoren.

– Bedienend personeel zegt gracias (“dank u”) als ze bijvoorbeeld het wisselgeld of de kassabon geven. Uiteraard zeg ik dank ook netjes gracias, waarna er soms nog een gracias van hun volgt.

– Als een Spanjaard z’n auto even ergens stil moet zetten, doet hij dat bij voorkeur op een plek waar het hem uitkomt, zonder nou heel veel rekening te houden met de overige weggebruikers.

– Afronden op vijf cent is hier nog ongebruikelijk. In de kantine van de universiteit kost een kop thee 43 cent en een donut kost 48 cent.

– Fietspaden en fietsstroken zijn er wel, maar niet altijd op logische plaatsen. Ongeveer de helft ligt aan de linkerkant van de weg. Ze houden ook nog wel eens plotseling op of lopen uit op een zebrapad, waar fietsers kennelijk ook gebruik van dienen te maken. (Auto’s stoppen in ieder geval voor zowel voetgangers als fietsers.)

– Rotondes kun je best gebruiken als parkeerplaats. In de buurt van de universiteit ligt een rotonde waar zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant auto’s geparkeerd staan.

– In de straat waar ik woon zet iedereen zijn afval ‘s avonds gewoon voor de deur (dus niet ergens in een centrale afvalbak). Dit wordt ‘s nachts netjes opgehaald, soms wordt de straat ook nog even schoongemaakt, en ‘s ochtends ziet alles er weer netjes uit.

– Op bijna elke straathoek staat een geldautomaat en tussen twee hoeken in soms ook nog een. De meeste ogen niet of ze heel veel gebruikt worden en ik heb nog nooit meer dan twee personen bij één automaat gezien, waarvan ik er dan zelf altijd nog één was.

3 thoughts on “Typisch Spaans?”

  1. Hallo! Ik zie dat ze tenminste in Spanje fietspaden HEBBEN. Dit in tegenstelling waar ik nu woon….
    Alhoewel d’r is 1 fietspad: langs de kust. En daar zijn ze erg trots op. Verder moest ik erg wennen dat blijkbaar altijd de auto’s in Engeland voorrang hebben…. Toet, toet!!!! Leuke foto’s Ruud van de Spaanse fietspaden!

  2. Er zijn wel redelijk veel parkeerterreinen en parkeergarages, maar Spanjaarden houden er kennelijk niet van om hun auto verder weg te zetten dan strikt noodzakelijk. En dan is voor de deur altijd dichterbij dan een parkeerplaats :-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Please prove that you\'re human by putting in the correct number to complete the expression: